Qui som?
A finals d’octubre de 2007 ens reuníem un grup de gent de diversos pobles de la comarca per tal d’abordar la possibilitat d’organitzar un casal popular a la comarca. Conformàvem aquest petit grup persones vinculades al moviment independentista de la comarca, però que participàvem d’altres entitats als nostres pobles: agrupaments escoltes, revistes locals, grups excursionistes, diables, grups de joves, Correllengua, ràdios locals, grups d’estudiosos, sindicats.

El primer que vam fer va ser visitar diversos casals per veure com s’organitzaven a d’altres zones del país i saber com havien començat, tot plegat amb l’objectiu de veure si era possible organitzar-ne un al Pla d’Urgell. Vam visitar diversos casals, alguns de consolidats i amb unes infraestructures impressionants (Ger de Ribes – Garraf – ), d’altres a mig camí d’aquests (La Torna – Gràcia –, La Fadulla – Manresa –, La Turba – Valls –, Despertaferro – Reus –) i alguns que estaven començant o feien les seues primeres passes ( L’Estaca – Sant Llorenç de Morunys –, La Fura – Solsona – o La Bretxa – Alcover – ).
Un cop fetes aquestes visites hem analitzat el funcionament dels diferents casals i la possibilitat de crear-ne un a Mollerussa, com a punt central de la comarca. Hem calculat que necessitem almenys trenta persones per tirar-lo endavant. Així que ara ens toca dur a terme el segon pas, elaborar una proposta i presentar-la a tot aquell que li pugui interessar i això és el que teniu a les mans: el projecte de casal.

Per què un casal?
El Pla d’Urgell és una comarca relativament nova, però que amb el temps s’ha anat consolidant. Mollerussa s’ha convertit amb la capital indiscutible, punt central de trobada de la gent de la comarca i ubicada geogràficament al bell mig del Pla d’Urgell.
Precisament, per aquest motiu entenem que la centralitat de Mollerussa justifica que sigui el poble on tingui seu el futur casal.

Malgrat la consolidació de la comarca hi ha un seguit de mancances que entenem que justifiquen la creació d’un casal popular. En primer lloc, ens trobem que les diverses entitats de la comarca no es coneixen entre elles, cosa que fa que hi hagi una descohesió entre elles i cadascuna treballi isolada al seu poble. En segon lloc, entenem que hi ha un dèficit de locals a la comarca, moltes entitats es troben sense llocs per trobar-se o realitzar les seues activitats. En tercer lloc, veiem com la major part de comarques tenen espais comuns de debat i discussió, però no el Pla d’Urgell. I finalment, veiem la necessitat d’impulsar un espai que uneixi sociabilitat, oci i alternativa social i cultural des d’una òptica catalana, d’esquerres, democràtica, respectuosa amb el patrimoni natural i cultural, i solidària amb la resta de pobles del món.

El casal que volem
Un casal és un espai físic on hi pot haver un grup de gent que organitza activitats, però també un espai obert on altres entitats, associacions o individus a títol personal hi poden accedir i acudir per realitzar-hi les seues.
El casal que nosaltres volem ha de ser per a tothom amb un tarannà basat en la democràcia participativa, directa i assembleària, des de la llibertat d’opinió i el debat social i cultural. Volem facilitar l’espai a totes aquelles entitats que no en tinguin i respectin els principis ideològics del casal.
Per tot això buscarem un local on s’hi pugui prendre begudes i realitzar festes, però també s’hi pugui escoltar xerrades, impulsar la cultura popular, realitzar cursos (cuina, música, ball, etc.), organitzar iniciatives solidàries o esportives.

1 Comment:

  1. Anònim said...
    estaria be un casal per la gent jove a mollerussa!!

Post a Comment